گروه سیاسی مشرق - بدون شک خانم مولاوردی معاون رئیس جمهور در امور زنان را می‌توان یکی از رسانه‌ای‌ترین اعضای کابینه یازدهم دانست. از این رو تماس با معاون رئیس جمهور و تنظیم فرصتی برای یک گفتگو در حوزه زنان کار دشواری نبود.

 در دفتر کار سفید پوش خانم مولاوردی که وارد شدیم نشان می‌داد ذوق و سلیقه‌ای زنانه آن را با سادگی و تمیزی و به دور از تجمل‌های رایج مدیریتی آراسته است.


علیرغم گلایه‌ای که از بعضی رسانه‌ها داشت اما با سعه صدری ستودنی به برخی سوالات ما درباره تهدیدات فراروی "زنان" و "خانواده" به عنوان دو عنصر اساسی در حفظ قوام و پایداری جامعه پاسخ داد. اگرچه در برخی پاسخ‌های ایشان لایه‌هایی از مصلحت و گاه خودسانسوری مشاهده می‌شد.

به دلیل گستره مشکلات و معضلات فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی و سیاسی حوزه زنان نمی توان در یک بازه زمانی یک ساعته همه سوالات را مطرح و پاسخ های درخور دریافت کرد اما همین مقدار هم شاید پرده از برخی سوالات و ابهامات مربوط به این حوزه برگشاید.

متن زیر، مشروح گفتگوی مشرق با دکتر مولاوردی معاون رییس جمهور در امور زنان و خانواده است؛

*****


با وجود مشکلاتی کنونی بیش از یک یا دو فرزند خیلی عقلانی نیست/ اگر موردی باشد که زن اول راضی به زن دوم گرفتن شوهرش باشد، من شخصا به شما جایزه می‌دهم/ باید در 36 سال گذشته برای کار در محیط‌های مختلط تربیت می‌شدیم/ افرادی که مدعی جداسازی هستند، علت تمام ناهنجاری‌ها را به زنان می‌دانند/ اینکه خانم‌ها را مجبور به تفکیک کنیم، نوعی توهین به آنها تلقی می‌کنمتیترهای آقای داوری:گرایش دختران به اعتیاد نگران‌کننده است/ ارتباطات کلامی در خانواده‌ها به حداقل رسیده است/ یکی از علل طلاق شبکه‌های ماهواره‌ای است/ فیلم‌های ماهواره‌ای قطعا در طلاق تأثیر دارند/ 30 درصد دختران مجرد بالای 30 سال سن دارند/ اگر خانم‌ها از تفکیک محل کار با مردان راضی باشند ما موافقیم/ تعداد ناراضیان زن و مرد از اختلاط محل کار بالاست/ اختلاط محل کار در طلاق و خیانت مؤثر است/ داشتن بیش از یک یا دو فرزند خیلی عقلانی نیستیا دیدگاه‌های معاون رئیس جمهور دربارۀ علل افزایش اعتیاد دختران، افزایش طلاق، افزایش جمعیت، تأثیر ماهواره‌ بر خانواده‌ها، تفکیک محل کار، دختران سرپرست خانوار** برای شروع از سوابق و تحصیلات خود برای ما بفرمایید.


متولد شهرستان خوی در آذربایجان غربی هستم، از سال 63 با قبولی در رشته حقوق قضایی در دانشگاه شهید بهشتی، ساکن تهران شدم. در دانشگاه علامه طباطبایی کارشناسی ارشد حقوق بین‌الملل را ادامه دادم، بعد از دفاع پایان‌نامه که موضوع آن بررسی اقدامات بین‌المللی مقابله با خشونت علیه زنان بود از من دعوت به عمل آمد برای کمیته امحای خشونت علیه زنان در مرکز امور مشارکت زنان سابق که همین امر، مقدمه و زمینه ورود من به آن مرکز بود. بعدازآن، در مدیریت امور بین‌الملل مرکز به‌عنوان کارشناس و کارشناس ارشد و درنهایت به‌عنوان مدیر مشغول به کار شدم.
در سال‌های بعد، تصمیم گرفتم که به‌عنوان سردفتر اسناد رسمی ادامه فعالیت دهم و در سال 92 بود که مسئولیت معاونت امور زنان و خانواده ریاست جمهوری بر عهده‌ام گذاشته شد، البته در این فاصله‌ای که از شروع فعالیتم در حوزه زنان و خانواده می‌گذرد، از همان ابتدا در سازمان‌های غیردولتی و نهادهای مدنی هم فعالیت داشتم و بیشتر اوقاتم به‌ویژه در هشت سال گذشته در این سازمان‌ها طی شد.

** از فعالیت‌های سیاسی‌تان در دولت‌های گذشته بفرمایید.

فعالیت سیاسی من به آن معنا که عضو رسمی حزب خاصی باشم، نبوده است، البته با کمیسیون‌های زنان و کمیته‌های زنان احزاب، همکاری داشته‌ام و در تدوین منشور زنان ‌همکاری کرده‌ام. همچنین درزمینهٔ آموزش برای توانمندسازی سیاسی زنان مشارکت داشتم، ولی هیچ‌وقت عضو رسمی حزبی نبوده‌ام.
جمعیت حمایت از حقوق بشر زنان را که ما درخواست مجوز کردیم (آن زمانی که ما درخواست کردیم هنوز معاونت سیاسی از معاونت اجتماعی در وزارت کشور منفک نشده بود) و درخواست ما به کمیسیون ماده 10 احزاب، ارسال شد و ما پروانه کمیسیون ماده 10 را به‌عنوان یک حزب و تشکل به دست آوردیم، البته علی‌رغم اینکه اساسنامه‌ای که تقدیم کرده بودیم، بیشتر صنفی و تخصصی بود و بیشتر خانم‌های حقوقدان حضور داشتند و فعالیت‌های ما دفاع از حقوق حرفه‌ای و صنفی زنان بود، ولی این اتفاقی که رخ داد ما را به سمت یک تشکل و حزب سوق داد که هیچ‌وقت هم البته فرصت این را پیدا نکردیم که شکل و قالب حزب را درست کنیم، کنگره‌ای تشکیل دهیم و یا شورای مرکزی داشته باشیم و تمایل اعضا هم بیشتر این بود که در همین قالب صنفی-تخصصی فعالیت داشته باشیم، البته بعدها در تشکل‌های دیگر زنانه که از کمیسیون ماده 10 مجوز گرفته بودند، مثل انجمن روزنامه‌نگاران زن ایران که مخفف آن «رزا» می‌شود و جمعیت زنان مسلمان نواندیش عضویت و فعالیت داشتم و فعالیت‌های من بیشتر به سمت ارتقای مشارکت سیاسی زنان سوق داده شد.

** چه شد که در دولت آقای روحانی مشغول به کار شدید، آیا فرد خاصی شما را برای این کار پیشنهاد داد؟ طبق شنیده‌های ما خانم ابتکار تلاش زیادی برای معرفی شما کرده بودند.

خانم ابتکار تلاش و معرفی کرده بودند و از طرف دیگر، گزینه و کاندیدای چندین گروه بودم و از طرف چند طیف و گروه معرفی شدم و بالاخره این مذاکرات بعد از دو ماه به نتیجه رسید.

** آیا شروط خاصی را با آقای رئیس‌جمهور در جلسه‌ای که داشتید مطرح کردید؟

تأکید آقای روحانی بر همگرایی بود، بحث رویکرد دولت در اعتدال موردتوجه ایشان بود و اینکه مسائل زنان وجه‌المصالحه مباحث سیاسی قرار نگیرد و تلاش شود که راهبردهایی ایشان در حوزه زنان و خانواده محقق شود. با توجه به فعالیت‌هایی که هم در مجمع زنان اصلاح‌طلب و هم در ائتلاف اسلامی زنان که ائتلافی بود میان مجمع زنان اصلاح‌طلب و جامعه زینب - که باهمت زنده‌یاد مریم بهروزی که دبیر کل جامعه زینب بودند - حول محور لایحه حمایت از خانواده شکل گرفت، داشتم شاید از این نظر به‌عنوان کسی که در هر دو جناح و گروه فعالیت داشتم و دوستان مشترکی دارم، برای رسیدن به همگرایی موردنظر از سوی رئیس‌جمهور مناسب تشخیص داده شدم.

** خانم مولاوردی! می‌توانم بپرسم که چند فرزند دارید و اصولی که در خانواده برای تربیت فرزندان استفاده می‌کنید، چیست؟

من دو دختردارم که هر دو دانشجو هستند. تأکید ما از ابتدا بر این بوده است که زمینه را طوری فراهم کنیم که فرزندانمان آگاهانه بتوانند انتخاب داشته باشند، چون معتقد هستم اگر از روی آگاهی راهی انتخاب نشود، محکوم‌به شکست خواهد بود و تا جایی که توانسته‌ایم - هم من و هم پدرشان - این آگاهی و اطلاعات لازم را در اختیار فرزندانم قرار داده‌ایم و کمک کرده‌ایم که شرایط مناسب برای یک انتخاب صحیح شکل بگیرد.

** تعریف شما از پسر یا دختر خوشبخت چیست؟ تحصیل در کجای این خوشبختی قرار دارد؟

به نظر من، خوشبختی به این معناست که انسان، اعم از دختر و پسر توانایی خود را بشناسد، علاقه‌مندی خود را تشخیص دهد و بر این اساس برنامه‌ریزی کند. حال ممکن است که این توانمندی را در مسیر تحصیل یا شغل یا هنر خاصی قرار دهد. به نظر من، خوشبختی در این است که فرد احساس رضایت از زندگی داشته باشد، نه اینکه مدرک بالا یا درآمد زیاد و یا تعلق به طبقه خاصی داشته باشد. چون ما می‌بینیم که علی‌رغم اینکه خیلی‌ها این وضعیت را دارند، ولی رضایت باطنی را در زندگی ندارند. به‌طور مثال، در بحث افسردگی و اعتیاد -که مرزها را درنوردیده و متعلق به تحصیل و طبقه و درآمد خاصی نیست- می‌بینیم که تحصیلات بالا یا درآمد بالا مانع از آسیب‌ها نمی‌شود؛ بنابراین، احساس رضایت باطنی از زندگی بسیار مهم است. این احساس رضایت؛ یعنی شادبود و در لحظه زندگی‌کردن، حسرت گذشته را نخوردن و نگران آینده نبودن، البته همه ما باید تمرین کنیم تا به این وضعیت برسیم، همه مشکل برای قرار گرفتن در این وضعیت داریم.

** آیا آماری از طلاق به‌صورت تفکیکی و سالیانه وجود دارد؟ اگر ممکن است میزان آن و رشد سالیانه این آمارها را برای ما بیان بفرمایید.

هرسال سازمان ثبت‌احوال این آمارها را اعلام می‌کند و استناد ما هم به همین آمارهای ثبت‌احوال است. در آخرین آماری که اعلام‌شده است بیشترین ترکیب طلاق ثبت‌شده در سه‌ماهه اول 93 مربوط به ترکیب سنی مردان بین 25 تا 29 ساله و زنان 20 تا 24 ساله که تعداد آن برابر با 3622 واقعه هست. تعداد کل وقایع طلاق ثبت‌شده در سه‌ماهه اول سال جاری 34026 مورد است؛ بنابراین نسبت طلاق در سه ماه اول سال جاری به ازدواج برابر با 19.5 درصد برآورد شده است که این رقم در مقایسه با سال گذشته که 20.3 درصد بوده نشان‌دهنده عدم‌تغییر محسوس درروند وقوع ازدواج و طلاق در جامعه است.

** تفاوت آمار طلاق در تهران و سایر شهرستان‌ها چگونه است. اگر در کل کشور هر پنج ازدواج به یک طلاق منجر می‌شود، این آمار در تهران هر طلاق به ازای سه ازدواج است. علت تفاوت آمار تهران با شهرستان‌ها در چیست؟

طلاق یکی از پدیده‌های چندعاملی است. به‌هیچ‌وجه نمی‌توانیم بگوییم که علت واحد دارد. یکی از علت‌های آن اعتیاد است. دریکی از آمارهای ارائه‌شده حدود 55 درصد طلاق‌ها ناشی از اعتیاد است. ممکن است فقر اقتصادی و مالی، بیکاری، فقر فرهنگی و ... هم تأثیرگذار باشد. تمام این علل را باید بررسی کنیم و متناسب با بررسی و شناختی که به دست می‌آوریم به سمت درمان حرکت کنیم.
شاید یکی از دلایل این تفاوت در تهران و شهرستان‌ها این باشد که در بعضی از استان‌ها که آمار پایین طلاق است، اصلاً طلاق‌ها به ثبت نمی‌رسد که البته در تهران ثبت می‌شود و هم به دلیل جمعیتی که در تهران زندگی می‌کنند، اگر مقایسه کنیم تعداد طلاق‌ها را بیشتر نشان می‌دهد. به هر شکل، به‌عنوان پایتخت و مرکز کشور، بحثِ فرهنگی طلاق ممکن است برای زوج‌ها نسبت به شهرستان‌ها و محیط‌های کوچک راحت‌تر باشد، زیرا در شهرستان‌ها تبعات و آثاری که طلاق ممکن است داشته باشد به‌خصوص برای خانم‌ها، آن‌ها را کمتر راغب می‌کند که خیلی سریع تصمیم به طلاق بگیرند. در تهران به دلیل اینکه شهر بزرگی است و کلان‌شهر است و کمتر خانواده‌ها و حتی همسایه‌ها همدیگر را می‌شناسند، طلاق مسئلهٔ زیاد مهمی نیست و محدودیت‌ها و موانع فرهنگی در تهران کمتر وجود دارد.

با وجود مشکلاتی کنونی بیش از یک یا دو فرزند خیلی عقلانی نیست/ اگر موردی باشد که زن اول راضی به زن دوم گرفتن شوهرش باشد، من شخصا به شما جایزه می‌دهم/ باید در 36 سال گذشته برای کار در محیط‌های مختلط تربیت می‌شدیم/ افرادی که مدعی جداسازی هستند، علت تمام ناهنجاری‌ها را به زنان می‌دانند/ اینکه خانم‌ها را مجبور به تفکیک کنیم، نوعی توهین به آنها تلقی می‌کنمتیترهای آقای داوری:گرایش دختران به اعتیاد نگران‌کننده است/ ارتباطات کلامی در خانواده‌ها به حداقل رسیده است/ یکی از علل طلاق شبکه‌های ماهواره‌ای است/ فیلم‌های ماهواره‌ای قطعا در طلاق تأثیر دارند/ 30 درصد دختران مجرد بالای 30 سال سن دارند/ اگر خانم‌ها از تفکیک محل کار با مردان راضی باشند ما موافقیم/ تعداد ناراضیان زن و مرد از اختلاط محل کار بالاست/ اختلاط محل کار در طلاق و خیانت مؤثر است/ داشتن بیش از یک یا دو فرزند خیلی عقلانی نیستیا دیدگاه‌های معاون رئیس جمهور دربارۀ علل افزایش اعتیاد دختران، افزایش طلاق، افزایش جمعیت، تأثیر ماهواره‌ بر خانواده‌ها، تفکیک محل کار، دختران سرپرست خانوار

** تهران پایتخت است و سطح تحصیلات بالاتر است و انتظار این است که طلاق کمتر رخ دهد، ولی می‌بینیم که جدایی راحت‌تر شده است و برخلاف اینکه اسلام آن را مبغوض‌ترین حلال می‌داند، افراد به‌راحتی از یکدیگر جدا می‌شوند.

بله. حتی می‌بینیم که برای طلاق جشن هم می‌گیرند.

** آیا از طلاق در خانواده‌های ثروتمند آماری وجود دارد که بالاتر از میانگین است یا پایین‌تر؟

این مبحث را به این شکل و تفکیک‌شده تابه‌حال ندیده‌ام، ولی بررسی‌های کلی نشان می‌دهد که نمی‌توانیم طلاق را منحصر بدانیم به طبقات غیر برخوردار، چون در آن طبقات موردنظر که اشاره کردید هم قطعاً این اتفاق رخ می‌دهد و شاید خیلی بیشتر از طلاق‌هایی باشد که در خانواده‌های طبقات پایین در حال رخ دادن است. در اینجا بحثی که مطرح می‌شود این است که خانواده‌های ثروتمند با توجه به دسترسی‌ها و استقلال مالی‌ای که دارند، به هر قیمتی حاضر به حفظ زندگی در زیر یک سقف مشترک نیستند و به‌راحتی تصمیم می‌گیرند تا از هم جدا شوند. شاید این راحتی در تصمیم‌گیری را در خانواده‌های طبقات پایین‌تر، نداشته باشیم.

** رابطه طلاق با ماهواره چگونه است؟ اگر آماری وجود دارد لطفاً ارائه دهید و نظر خود را در این رابطه بفرمایید.

آمار به آن معنا ارائه نشده است، ولی به هر شکل با توجه به نفوذ ماهواره و فیلم‌هایی که در بین خانواده‌ها طرفدار دارد و به‌ویژه زنان خانه‌دار با اوقات فراغتی که دارند، وقت بیشتری را به این برنامه‌ها و فیلم‌ها اختصاص می‌دهند و محتوای این فیلم‌ها، قطعاً در طلاق تأثیر دارد و باید سهم خاصی را برای آن قائل شویم، ولی باز به این معنا نیست که ما علت‌های دیگر را کنار بگذاریم و تماماً به ماهواره منحصر کنیم. یکی از دلایل ممکن است این باشد و در اندازه خود باید سهم آن را در نظر بگیریم.

** نکته دیگر درباره طلاق این است که هرچه تعداد فرزندان بیشتر می‌شود آمار طلاق پایین می‌آید و همان‌گونه که شما اشاره کردید در سنین پایین و در سال‌های اول ازدواج طلاق بیشتر اتفاق می‌افتد. به نظر شما چه رابطه‌ای بین تعداد فرزند و طلاق وجود دارد؟

این موضوعی که مطرح کردید کاملاً صحیح است. پدر مادر منتظرند تا فرزند به‌جایی برسد و سروسامان بگیرد و تحمل‌هایی صورت می‌گیرد تا این اتفاق رخ دهد. نگرانی از آینده فرزندان است که این وضعیت را به وجود می‌آورد و البته خانم‌ها بیشتر این تحمل را دارند و به خاطر احساس مادرانه‌ای که دارند سعی می‌کنند که فرزندان کمترین آسیب را ببینند، اما در برخی موارد، می‌بینیم که حتی باوجود فرزندان، این اتفاق رخ می‌دهد و زندگی برای طرفین غیرقابل‌تحمل می‌شود و درنتیجه به طلاق منجر می‌شود.

** رابطه تحصیلات و طلاق چگونه است، آیا رابطه‌ای بین این دو وجود دارد که هر چه میزان تحصیلات بالاتر رود و سن ازدواج بیشتر شود، آمار طلاق هم بالا می‌رود؟

وقتی تحصیلات بالا می‌رود در پی آن استقلال مالی مطرح می‌شود. این مسئله خیلی تأثیرگذار است در تصمیماتی که منجر به طلاق و جدایی می‌شود، چون در طلاق بحث امنیت و نگرانی از آینده در تصمیماتی که اتخاذ می‌شود خیلی مهم است. لذا، قطعاً تأثیرگذار است، البته بازهم نمی‌توانیم بگوییم که تمام دلایل به این امر مربوط می‌شود. وقتی تحصیلات بالاتر می‌رود، تصمیم‌گیری برای طرفین راحت‌تر می‌شود و زودتر به نتیجه می‌رسند. وقتی تحصیلات بالاتر می‌رود، سطح آگاهی هم بالا می‌رود؛ بنابراین، قطعاً تحمل هر وضعیتی برای طرفین قابل‌پذیرش نیست و سعی می‌کنند که خود را از آن وضعیتی که به نظر آن‌ها شایسته و مناسب نیست، رها کنند؛ بنابراین، تصمیم‌گیری راحت‌تری دارند.

** آیا اگر زوجین کمی تحمل خود را بالا ببرند و باهم بسازند بهتر نیست؟

این امر برمی‌گردد به مهارت‌های ارتباطی مؤثر و سازندهٔ بین زوجین که متأسفانه شاهد هستیم که زوجین از بدیهی‌ترین مهارت‌ها بی‌بهره‌اند که این هم وظیفه رسانه‌هاست و هم وظیفه آموزش و پرویش و آموزش عالی که زوجین را به این مهارت‌ها مسلح کند و از همان کودکی به فرد آموزش دهند. بحث مهارت حل مسئله و مهارت نه گفتن و ... مباحثی است که باید موردبررسی قرار گیرد و باید همت شود و عزم جدی وجود داشته باشند تا وقتی کمترین تنش و کمترین برخوردی بین زوجین به وجود می‌آید کار به‌جاهای باریک کشیده نشود و طرفین بتوانند راه‌حل‌های درستی را در پیش بگیرند تا زندگی خود را حفظ می‌کنند و آخرین راه‌حل را اولین راه‌حل ندانند.

** بحث دیگر در مورد دختران بالای 30 سال است، آیا آماری از دختران ازدواج‌نکرده بالای 30 سال داریم؟

آنچه در آخرین آمار در ذهن دارم چیزی حدود 30 درصد است که این‌یک الگوی نوظهور در بحث خودسرپرستی است؛ یعنی ما تا همین اواخر که بحث زنان سرپرست خانوار مطرح می‌شد، یا شامل زنان مطلقه بود و یا بیوه، اما در مورد دختران بالای 30 سال به یک الگوی نوظهور رسیده‌ایم که نیازها و اقتضائات خاص خود را دارند و قطعاً در برنامه‌ریزی‌ها این تفاوت‌ها باید در نظر گرفته شود.

** ازدواج نکردن دخترهای بالای 30 سال چه پیامدهایی برای خود فرد، خانواده و جامعه دارد و چه مشکلاتی به وجود می‌آورد؟

با بررسی‌هایی که انجام‌شده است، هم‌اکنون سن زیستی 35 تا 40 سال را با 20 تا 25 سال در 20 سال قبل مقایسه می‌کنند؛ یعنی تقریباً می‌توان گفت که افراد 35 تا 40 سال همان ویژگی‌های افراد 20 تا 25 سال 20 سال قبل را دارند، حتی فرزند آوری آنان هم برابری می‌کند با همان سن زیستی. لذا، نباید این را به این شکل مطرح کنیم که این افراد هیچ راهی و شانسی برای ازدواج و فرزند آوری ندارند و تشویق‌ها و مشوق‌های لازم باید در اختیارشان قرار گیرد.

** وقتی دختری که بالای 30 سال است، ازدواج می‌کند، برای باروری و فرزند آوری قطعاً خیلی ضعیف‌تر از کسی است که در سنین پایین‌تر ازدواج می‌کند.

بله اگر این اتفاق رخ دهد فرزند آوری محدود می‌شود به یک یا دو فرزند. هم‌اکنون نیز انتخاب جوانان بیشتر از این نیست چه در سن 20 سالگی ازدواج کنند و چه در سن 35 سالگی، ولی باید دید که دلایل این قضیه چه بوده است؟ فکر می‌کنم این امر یک پدیدهٔ جهانی باشد، حتی بحث افزایش نرخ طلاق یا کاهش نرخ ازدواج و بالا رفتن سن ازدواج نیز یک پدیدهٔ جهانی است که به نظر می‌رسد، درنتیجه تغییر ساختار خانواده و شهرنشینی است و باید برنامه‌ریزی‌های لازم انجام شود تا جوانان به اقناع برسند و برای ازدواج در سنین مناسب و فرزند آوری اقدام کنند.

** اینکه می‌فرمایید جوانان علاقه دارند که یک یا دو فرزند داشته باشند، به نظر می‌رسد اگر برنامه‌ریزی صورت گیرد و جوانان در سنین پایین ازدواج کنند، وضعیت فرزند آوری نیز بهتر می‌شود؟

بله قطعاً؛ اما باید سایر الزامات و امکانات نیز مهیا شود. مثلاً، باوجود مشکلاتی مثل اشتغال و مسکن و ازاین‌دست مسائل بیشتر از یک یا دو فرزند خیلی عقلانی نیست؛ و به شرطی اصلاح می‌شود که تسهیلات و امکانات لازم برای یک زندگی سالم و رفاه نسبی در اختیار جوانان قرار گیرد.

با وجود مشکلاتی کنونی بیش از یک یا دو فرزند خیلی عقلانی نیست/ اگر موردی باشد که زن اول راضی به زن دوم گرفتن شوهرش باشد، من شخصا به شما جایزه می‌دهم/ باید در 36 سال گذشته برای کار در محیط‌های مختلط تربیت می‌شدیم/ افرادی که مدعی جداسازی هستند، علت تمام ناهنجاری‌ها را به زنان می‌دانند/ اینکه خانم‌ها را مجبور به تفکیک کنیم، نوعی توهین به آنها تلقی می‌کنمتیترهای آقای داوری:گرایش دختران به اعتیاد نگران‌کننده است/ ارتباطات کلامی در خانواده‌ها به حداقل رسیده است/ یکی از علل طلاق شبکه‌های ماهواره‌ای است/ فیلم‌های ماهواره‌ای قطعا در طلاق تأثیر دارند/ 30 درصد دختران مجرد بالای 30 سال سن دارند/ اگر خانم‌ها از تفکیک محل کار با مردان راضی باشند ما موافقیم/ تعداد ناراضیان زن و مرد از اختلاط محل کار بالاست/ اختلاط محل کار در طلاق و خیانت مؤثر است/ داشتن بیش از یک یا دو فرزند خیلی عقلانی نیستیا دیدگاه‌های معاون رئیس جمهور دربارۀ علل افزایش اعتیاد دختران، افزایش طلاق، افزایش جمعیت، تأثیر ماهواره‌ بر خانواده‌ها، تفکیک محل کار، دختران سرپرست خانوار** نقش دولت در تهیه این امکانات و الزامات چه می‌دانید؟

سیاست‌های کلی ابلاغی برای افزایش جمعیت، خیلی واقع‌بینانه این موضوع را مطرح کرده است، البته خطاب این سیاست‌ها هم دولت، هم مجلس و هم قوه قضاییه است.
دولت به‌عنوان یکی از قوا و ارکانی که نقش‌آفرین است، به بحث‌های مختلفی دراین‌باره پرداخته است که یکی از آن‌ها بحث تسهیل ازدواج است. دولت درصدد است که باسیاست‌هایش، بتواند جوانان را اقناع کند که افزایش جمعیت نیاز کشور است و امنیت کشور درگرو این سیاست است، ولی شرطی که در این زمینه وجود دارد این است که تمام مقدمات لازم باید فراهم شود و تسهیلات ازدواج، مسکن، اشتغال و سایر راه‌حل‌هایی که ما را به سمت افزایش جمعیت سوق می‌دهد، در برنامه‌ها در نظر گرفته شود. درمان ناباروری، کاهش مرگ‌ومیرهای سوانح جاده‌ای، مبارزه با آلودگی هوا، مبارزه با بیماری‌های صعب‌العلاج مانند سرطان‌هایی که متأسفانه روزبه‌روز در حال رشد است، همه این‌ها درمجموع ما را به آن سیاست‌ها می‌رساند و دولت بخشی از این قوا است که باید به وظیفه خود عمل کند.


** اگر بخواهیم این وظایف را تقسیم کنیم، دولت بخش اعظمی از این وظایف را بر عهده خواهد داشت؟

بله دولت درزمینهٔ کار اجرایی و سیاست‌گذاری در چارچوب سیاست‌های جمعیت نقش محوری دارد که ما شاهد بودیم که بلافاصله بعد از ابلاغ این سیاست‌ها، وزارت کار و تعاون و رفاه اجتماعی بخشنامه‌ای صادر کرد و یک تقسیم‌کار بین دستگاهی در زیرمجموعه خود انجام داد و کلیه معاونت‌ها را بر اساس بندهای مختلف سیاست‌های کلی موظف کرد تا فعالیت‌هایی انجام دهند. از طرف دیگر، معاون اول رئیس‌جمهور هم بخشنامه‌ای صادر کرد و تقسیم‌کاری را بین معاونت‌های مختلف ریاست جمهوری و هیات وزیران انجام داد که ما در دو بند با معاونت نظارت راهبردی ریاست جمهوری همکار هستیم که یکی از آن بحث افزایش باروری و تسهیل ازدواج جوانان است.
در همین رابطه، ما مکاتبه‌ای انجام دادیم و اعلام آمادگی کردیم و به‌ویژه بحث افزایش مرخصی زایمان را به این بند ارتباط دادیم، چون علی‌رغم تمام پیگیری‌ها، اعتبارات لازم برای این اقدام تخصیص داده نشده است و سازمان‌هایی که تحت پوشش تأمین اجتماعی هستند، هنوز نتوانسته‌اند این قانون را اجرا کنند.

** شما برای خانم‌های سرپرست خانوار چه راهکارهایی ارائه داده‌اید؟

زنان سرپرست خانوار طبق ماده 230 قانون برنامه پنجم توسعه یکی از محورهای موردنظر ما است و یکی از وظایف ماست، البته در قانون اشاره‌شده که ساماندهی امور معیشتی و اقتصادی زنان با اولویت زنان سرپرست خانوار. البته ما یک تفاوت رویکردی با دولت قبل داریم و آن‌هم این است که ما مسائل زنان را به گروه و قشر خاصی از زنان تقلیل نمی‌دهیم و تلاش خواهیم کرد که در 14 محوری که در ماده 230 آمده است تا جایی که امکان دارد ورود پیدا کنیم و برای تمامی زنان در تمامی عرصه‌ها و سطوح و در تمامی سنین بتوانیم برنامه‌هایی را تدارک ببینیم.
در مورد زنان سرپرست خانوار در حال اجرای طرح آزمایشی یکپارچه‌سازی اطلاعات زنان سرپرست خانوار، خیرین و سازمان‌های غیردولتی در شهرری هستیم و تمام مراجع و مراکزی را که وظیفه ذاتی در قبال این گروه از زنان دارند، دورهم جمع کرده‌ایم. از کمیته امداد، بهزیستی، شهرداری، فرمانداری، جهاد کشاورزی، محیط‌زیست، وزارت صنعت و معدن، وزارت اقتصاد و ... . ما در این طرح می‌خواهیم به یک مدل مشترک و مؤثر در رابطه با این زنان برسیم که برای اولین بار است که این اتفاق رخ می‌دهد.
متأسفانه ما در کشور خود یک حبس اطلاعات داریم و هیچ دستگاهی حاضر نیست اطلاعاتی را که جمع کرده در اختیار دستگاه دیگر قرار دهد. الآن به‌راحتی ما توانسته‌ایم اطلاعات را تجمیع کنیم و اگر این بانک اطلاعاتی ما به‌درستی شکل گیرد و بتوانیم یک مدل حمایتی تعریف کنیم، این را در کل کشور اجرا خواهیم کرد و امیدواریم که بتوانیم برای بحث آسیب‌های اجتماعی، زنان کارآفرین، خانواده سالم و مسائل دیگر هم به کار بگیریم.
از طرف دیگر، پیشنهاد دیگری به وزارت کار دادیم که یک کارگروه حمایت اجتماعی و کاهش فقر از زنان سرپرست خانوار تشکیل دهند، زیرا دفتر توانمندسازی زنان سرپرست خانوار در بهزیستی مستقر است و عمد هم داشتیم که دبیرخانه آن در وزارت کار باشد، چون این کار وظیفه ذاتی بهزیستی است و همچنین با وزارت کار تفاهم‌نامه‌ای امضا کرده‌ایم که این تفاهم‌نامه هم برای حمایت اجتماعی از زنان سرپرست خانوار در حال اجراست. یک پروژه‌ای هم با وزارت خارجه و دفتر صندوق جمعیت ملل متحد داریم که یکی از محورهای آن کاهش فقر زنان سرپرست خانوار است و معتقدیم که باید از تمامی ظرفیت‌ها و به‌ویژه ظرفیت‌های بین‌المللی استفاده کنیم، ما به‌عنوان یک دولت عضو سازمان ملل موظفیم حق عضویت بپردازیم و باید از این منابع برای پیشبرد منافع خود استفاده کنیم. همراه با وزارت خارجه و سایر ارگان‌های ذی‌ربط و متولی، این پروژه را پیش می‌بریم، بخشی از این پروژه مربوط به خانواده سالم است و بخش دیگر بحث کاهش فقر زنان سرپرست خانوار است که امیدواریم بتوانیم به امید خدا برنامه‌ای را به‌طور مشترک در کل کشور به اجرا بگذاریم.

** به نظر شما اگر ازدواج دوم مردان با زنان سرپرست خانوار رواج پیدا کند، قسمتی از این مشکل حل نمی‌شود؟

اصلاً من این روش را مناسب نمی‌دانم، به‌هیچ‌وجه نمی‌تواند راه‌حل مناسبی باشد، چون به دست خودمان خانواده‌های اول را به سمت متلاشی شدن می‌بریم.

** اگر خانواده اول راضی باشند چطور؟

اگر چنین موردی باشد من شخصاً به شما جایزه می‌دهم. استثناها را نباید قاعده تلقی کرد و نسخه کلی برای همه پیچید.

** آیا آماری دارید که ما چه تعداد زن سرپرست خانوار داریم؟ و آیا به همین تعداد مردانی داریم که زنشان فوت کرده یا مطلقه باشد؟

حدود 2.5 میلیون نفر زن سرپرست خانوار داریم، البته این افراد در سنین و شرایطی مختلفی هستند و به نظر من این راه‌حل مناسب نیست و این را منطقی نمی‌دانم. ممکن است که کسانی این کار را انجام دهند، چون منع شرعی نداریم و ازنظر قانونی هم قانون مدنی خیلی به‌صورت ظریف از کنار موضوع گذشته و حتی وقتی بحث لایحه حمایت از خانواده مطرح شد و ماده 23 آن حذف شد، من در آن زمان هم مصاحبه کردم که حذف این ماده به معنای حذف تعدد زوجات از قانون ایران نیست، زیرا در قانون مدنی داریم و قول مشهور فقها در قانون مدنی ما حاکمیت دارد، منتهی اینکه بیاییم و به این شکل مسئله را ترویج دهیم، من معتقدم که این کار به بهای از هم پاشیدن خانواده اول تمام خواهد شد.

** درگذشته به این شکل بوده است که در خانواده‌ها ازدواج دوم صورت می‌گرفته و در بسیاری از موارد نیز مشکلی برای خانواده اول و دوم پیش نمی‌آمده است؟

درگذشته شرایط متفاوت بوده است، هم‌اکنون نیز ممکن است رخ دهد، منتهی ما نباید این مسئله را ترویج کنیم.

با وجود مشکلاتی کنونی بیش از یک یا دو فرزند خیلی عقلانی نیست/ اگر موردی باشد که زن اول راضی به زن دوم گرفتن شوهرش باشد، من شخصا به شما جایزه می‌دهم/ باید در 36 سال گذشته برای کار در محیط‌های مختلط تربیت می‌شدیم/ افرادی که مدعی جداسازی هستند، علت تمام ناهنجاری‌ها را به زنان می‌دانند/ اینکه خانم‌ها را مجبور به تفکیک کنیم، نوعی توهین به آنها تلقی می‌کنمتیترهای آقای داوری:گرایش دختران به اعتیاد نگران‌کننده است/ ارتباطات کلامی در خانواده‌ها به حداقل رسیده است/ یکی از علل طلاق شبکه‌های ماهواره‌ای است/ فیلم‌های ماهواره‌ای قطعا در طلاق تأثیر دارند/ 30 درصد دختران مجرد بالای 30 سال سن دارند/ اگر خانم‌ها از تفکیک محل کار با مردان راضی باشند ما موافقیم/ تعداد ناراضیان زن و مرد از اختلاط محل کار بالاست/ اختلاط محل کار در طلاق و خیانت مؤثر است/ داشتن بیش از یک یا دو فرزند خیلی عقلانی نیستیا دیدگاه‌های معاون رئیس جمهور دربارۀ علل افزایش اعتیاد دختران، افزایش طلاق، افزایش جمعیت، تأثیر ماهواره‌ بر خانواده‌ها، تفکیک محل کار، دختران سرپرست خانوار

** اجازه بدهید بحث دیگری را مطرح کنیم: شما به‌عنوان یک خانم ترجیح می‌دهید محل کار شما همراه با آقایان باشد یا خانم‌ها؟ به‌طور مثال، در همین معاونتی که مشغول هستید آیا آقایان هم حضور دارند، اگر هم مشغول‌اند همراه با خانم‌ها هستند یا جدا از هم؟

یک یا دو مدیریت را سعی می‌کنیم از آقایان استفاده کنیم، چون معتقد هستیم که این دو فکر باید هم‌افزایی داشته باشد و مکمل هم باشد، قطعاً اگر مدیر باشند، اتاق مدیران از کارشناسان جدا است، ولی اگر کارشناس باشند ممکن است که در یک اتاق باشند.
معتقدم که باید بین محیط خصوصی و محیط کار تفکیک قائل شویم؛ یعنی وقتی ما برای کار هستیم فقط به کار فکر کنیم و باید نگاه خود را اصلاح کنیم، البته این اتفاق باید در این 35 سال رخ می‌داد؛ باید تربیت می‌شدیم که بتوانیم موقعیت و وضعیت خود را بشناسیم و تمرین داشته باشیم برای اینکه بتوانیم در کنار هم کارکنیم، اما تکلیف زندگی جداست و نباید به این دو موضوع با یک دید نگاه کنیم.

به هر دلیلی این اتفاق رخ نداده است و ما معتقدیم که اگر واقعاً شرایط فراهم باشد تا سالم‌سازی محیط کار صورت گیرد و آسیب‌هایی که وجود دارد به حداقل برسد به نظر می‌رسد دولت هیچ مخالفتی ندارد، ولی متأسفانه مسائل طوری مطرح می‌شود که زنان علت تمام آسیب‌ها هستند و انگشت اتهام همیشه به سمت زنان و دختران نشانه می‌رود. ما با این مسئله مخالفیم و معتقدیم که نباید به این شکل تلقی شود که محیط کار را می‌خواهند از زنان سالم‌سازی کنند. این افراد که مدعی جداسازی هستند، نمی‌گویند که اتاق آقایان جدا شود، بلکه می‌گویند اتاق زنان از مردان جدا شود، طوری مطرح می‌کنند که علت تمام این ناهنجاری‌ها و آسیب‌ها به زنان برمی‌گردد، ما با این مسئله مخالف هستیم. در صورت‌جلسه‌ای هم که در شهرداری و شورای معاونین به تصویب رسیده است، هم اشاره‌شده است حتی‌المقدور و در ضوابط یازده‌گانه هم که مربوط به تکالیف دستگاه‌هاست به این موضوع اشاره‌شده است و واضح است که در برخی از مشاغل امکان چنین تفکیکی وجود ندارد.

** یعنی اگر درجایی امکان تفکیک وجود داشته باشد، شما مشکلی ندارید؟

اگر خانم‌ها بخواهند و این‌گونه باشد که راحت‌تر باشند، مشکلی نیست، ولی اینکه خانم‌ها را مجبور کنیم، من این را نوعی توهین تلقی می‌کنم که خانم‌ها را از آقایان جدا نگهداریم، این‌ها در آسانسور که جدا نیستند، در کوچه و خیابان که جدا نیستند. ما در تاکسی یا سایر اماکن عمومی کنار هم می‌نشینم و یاد گرفته‌ایم که مانند دو انسان کنار هم بنشینیم؛ بنابراین، بیشتر تلاش کنیم که همدیگر را به‌عنوان یک انسان نگاه کنیم و نه یک سوژه جنسی.

با وجود مشکلاتی کنونی بیش از یک یا دو فرزند خیلی عقلانی نیست/ اگر موردی باشد که زن اول راضی به زن دوم گرفتن شوهرش باشد، من شخصا به شما جایزه می‌دهم/ باید در 36 سال گذشته برای کار در محیط‌های مختلط تربیت می‌شدیم/ افرادی که مدعی جداسازی هستند، علت تمام ناهنجاری‌ها را به زنان می‌دانند/ اینکه خانم‌ها را مجبور به تفکیک کنیم، نوعی توهین به آنها تلقی می‌کنمتیترهای آقای داوری:گرایش دختران به اعتیاد نگران‌کننده است/ ارتباطات کلامی در خانواده‌ها به حداقل رسیده است/ یکی از علل طلاق شبکه‌های ماهواره‌ای است/ فیلم‌های ماهواره‌ای قطعا در طلاق تأثیر دارند/ 30 درصد دختران مجرد بالای 30 سال سن دارند/ اگر خانم‌ها از تفکیک محل کار با مردان راضی باشند ما موافقیم/ تعداد ناراضیان زن و مرد از اختلاط محل کار بالاست/ اختلاط محل کار در طلاق و خیانت مؤثر است/ داشتن بیش از یک یا دو فرزند خیلی عقلانی نیستیا دیدگاه‌های معاون رئیس جمهور دربارۀ علل افزایش اعتیاد دختران، افزایش طلاق، افزایش جمعیت، تأثیر ماهواره‌ بر خانواده‌ها، تفکیک محل کار، دختران سرپرست خانوار**خانم مولاوردی! هر طوری که ما این اصول تربیتی را رعایت کنیم و به همدیگر به‌عنوان یک انسان نگاه کنیم، به‌هرحال در جوامع امروزی نمی‌شود برخی از تحریک‌ها و انحرافات ذهنی را منکر شد. شما برای جلوگیری از مشکلاتی که احتمال رخ دادن آن وجود دارد و زیاد هم هست، بهتر نیست که محیط جدا کنید؟

این موضوع ممکن است در هر جای دیگر هم اتفاق بیفتد؛ یعنی ما که نمی‌توانیم از این مسئله در ذهن‌ها جلوگیری کنیم، انحرافات ذهنی باید اصلاح شود و اینجاست که اصرار داریم عفاف فقط مختص و منحصر به خانم‌ها نیست و آقایان هم باید به این صفت آراسته باشند. خطاب قرآن کریم هم در این موضوع اول به آقایان است که به مؤمنان بگو تا چشمان خود را بپوشانند سپس زنان مؤمن (مؤمنات) را خطاب قرار می‌دهد.

** ببینید، قضیه دو همکار که در روز 8 ساعت و به مدت 30 سال همکار هستند، بسیار متفاوت است با یک تاکسی که چند دقیقه یا آسانسوری که چند ثانیه دو نفر در کنار همدیگر قرار می‌گیرند.

وقتی اختلاط مطرح می‌شود، یک معنای دیگری در ذهن می‌آید. تصور ما از محیط کار این است که هرکسی پشت میز خود می‌نشیند، به هر شکل صحبت‌ها و گفتگوهایی هم در این 8 ساعت رخ می‌دهد، شهردار محترم تهران هم گفته بودند بیشتر از خانواده افراد در محیط کار در کنار هم هستند، چون زمانی که ما خسته از تمام فعالیت‌ها و تلاش‌ها وارد منزل می‌شویم، دیگر توان صحبت را هم نداریم و متأسفانه در خانواده‌ها با توجه به دسترسی به تکنولوژی و ارتباطات این گفتگوها و برقراری ارتباطات کلامی به حداقل رسیده است که باید در این رابطه هم‌فکری شود، ولی درمجموع معتقدم که این اقدام، راه‌حل مناسبی نیست.

** برای این موضوع آیا پژوهشی انجام‌شده است که مثلاً خانم‌ها چه مقدار به این تفکیک رضایت دارند؟

اتفاقاً حرف ما نیز همین است. پشتوانه این تصمیم باید کار کارشناسی و پژوهش باشد. چون تصمیماتی که در سطح اجتماع رخ می‌دهد، آثار آن در بلندمدت نمایان می‌شود، بنابراین، حتماً باید پشتوانه آن‌یک بررسی و تحقیق باشد. این موضوع را هم من در مطلبی که نوشته بودم مطرح کردم و گفتم که باید این اتفاق رخ دهد، ولی تاکنون پژوهشی در این زمینه مشاهده نکرده‌ام. اشاره شد که خانم‌ها راضی هستند و تشکر کردند، ولی بعد که پیگیری کردیم گفتند هنوز طرح پیاده نشده است تا به مرحله رضایت یا عدم رضایت رسیده باشد.

** آیا بهتر نیست که معاونت شما برای این کار پیش‌قدم شود و در این زمینه بررسی کارشناسی انجام دهد؟

استخراج نیازهای پژوهشی در مرحله پایانی است، در سامانه عتف نیز قرار است اقدام کنیم و فراخوان دهیم، این موضوع قطعاً می‌تواند یکی از پژوهش‌ها باشد، ولی خبر ندارم تاکنون مطرح‌شده است یا خیر.

** آیا پژوهشی درباره شوهران خانم‌های شاغل داشته‌اید که چند درصد از مردان حاضر هستند و علاقه دارند که خانم‌هایشان در محیط‌های مختلط باشند و بالعکس.

این دوسویه است؛ یعنی اگر مردی راضی نیست، خانم هم راضی به این کار نیست و باید هر دو طرف را در نظر بگیریم.

** به نظر شما اکثراً راضی هستند یا خیر؟

اگر با این نگاهی که اشاره کردید که بحث تحریک‌ها و اختلاط غیرمتعارف را مطرح کردید و تصوری که وجود دارد، قطعاً تعداد ناراضی‌ها زیاد است، ولی با نگاهی که من دارم فکر می‌کنم که آن چیزی که ما به دنبال آن هستیم یک جامعه آرمانی است و باید برای تحقق آن تلاش کنیم و فلسفه پوشش هم همین است، البته باید همراه با رعایت تأکیدی باشد که در قرآن کریم به آقایان شده است تا چشمان خود را بپوشانند: «و اغضض ابصارهن"

** واقعیت چیست؟

واقعیت، با این تصور شما قطعاً تعداد ناراضی‌ها بیشتر خواهد بود.

** تصور شما از واقعیت چیست؟

شنیدم که مطرح می‌شود که خیلی از طلاق‌ها در حال رخ دادن است و خیانت‌هایی شکل می‌گیرد؛ قطعاً این اختلاط بی‌تأثیر نیست و می‌تواند تأثیرگذار باشد، ولی درباره طلاق هم‌عرض کردم که این امر یک پدیده چندعاملی است. شاید چند درصدِ استثنایی هم باشد که منشأ آن اختلاط باشد، اما ما نمی‌توانیم این را به‌عنوان قاعده کلی به همه تعمیم دهیم باید به‌اندازه سهمی که دارد برای آن تأثیر قائل شویم. ضمن آنکه مگر چند درصد زنان ما شاغل هستند که طلاق آن‌ها در سیر صعودی مجموعه طلاق‌ها تأثیرگذار باشد؟ حدود 19 میلیون از زنان ایرانی خانه‌دار هستند.

با وجود مشکلاتی کنونی بیش از یک یا دو فرزند خیلی عقلانی نیست/ اگر موردی باشد که زن اول راضی به زن دوم گرفتن شوهرش باشد، من شخصا به شما جایزه می‌دهم/ باید در 36 سال گذشته برای کار در محیط‌های مختلط تربیت می‌شدیم/ افرادی که مدعی جداسازی هستند، علت تمام ناهنجاری‌ها را به زنان می‌دانند/ اینکه خانم‌ها را مجبور به تفکیک کنیم، نوعی توهین به آنها تلقی می‌کنمتیترهای آقای داوری:گرایش دختران به اعتیاد نگران‌کننده است/ ارتباطات کلامی در خانواده‌ها به حداقل رسیده است/ یکی از علل طلاق شبکه‌های ماهواره‌ای است/ فیلم‌های ماهواره‌ای قطعا در طلاق تأثیر دارند/ 30 درصد دختران مجرد بالای 30 سال سن دارند/ اگر خانم‌ها از تفکیک محل کار با مردان راضی باشند ما موافقیم/ تعداد ناراضیان زن و مرد از اختلاط محل کار بالاست/ اختلاط محل کار در طلاق و خیانت مؤثر است/ داشتن بیش از یک یا دو فرزند خیلی عقلانی نیستیا دیدگاه‌های معاون رئیس جمهور دربارۀ علل افزایش اعتیاد دختران، افزایش طلاق، افزایش جمعیت، تأثیر ماهواره‌ بر خانواده‌ها، تفکیک محل کار، دختران سرپرست خانوار

** بحث دیگری که وجود دارد افزایش گرایش به سیگار و قلیان و مواد مخدر در بین پسران و دختران است، به نظر شما علت این موضوع چیست؟

اتفاقاً بحث دخانیات که به‌عنوان دروازه اعتیاد از آن یاد می‌شود، الآن جای نگرانی دارد، به‌خصوص در بین دختران، چون من اطلاع چندانی از آمار پسران ندارم و در بین پسران این مشکل همیشه بوده است، ولی در بین دختران استقبالی که در حال شکل گرفتن است، خیلی نگران‌کننده است و همین‌طور پایین آمدن سن مصرف مواد و ازجمله مواد صنعتی و محرک در بین دختران، بسیار جای نگرانی دارد و اخیراً هم کنگره‌ای بین‌المللی به نام دانش اعتیاد برگزار شد که در آنجا مطرح کردم که به‌طورکلی، در این 5 سال ما شاهد هستیم که تعداد معتادان زن در مقایسه با مردان دو برابر شده است، البته بعداً اعلام شد که به این شکل نیست، چون قبلاً کمتر به مراکز ترک اعتیاد مراجعه می‌شد، ولی در این 5 سال آگاهی‌ها بالا رفته است. مشکلاتی که در خصوص زنان وجود دارد این است که خیلی دیر برای درمان مراجعه می‌کنند، چون از برچسب‌های اجتماعی که به آن‌ها زده می‌شود، می‌ترسند و واهمه دارند.
دلایل مختلفی را برای این معضل مطرح می‌کنند، یکی از این دلایل را افسردگی و عدم وجود شادی و نشاط در بین جوانان می‌دانند، مخصوصاً مواد محرک و صنعتی که در باشگاه‌های ورزشی غیرمجاز و سالن‌های آرایش ممکن است در اختیار جوان‌ها قرار گیرد. دلیل دیگر است که مواردی مثل رفع چاقی و جنبه‌هایی مثل مصارف زیبایی و بهداشتی است که جوانان و به‌ویژه دختران از این مواد استفاده می‌کنند که باید تدابیر اساسی در این رابطه اتخاذ شود.

** آیا طبقه خاصی هستند که گرایش به اعتیاد داشته باشند و همچنین شرایط اجتماعی خانم‌ها در اعتیاد چه نقشی دارد؟

واقعیتی که در اعتیاد مطرح می‌شود این است که هیچ مرزی را نمی‌توانیم برای آن قائل شویم، چه ازنظر طبقه، درآمد، تحصیل و حتی مذهب؛ بنابراین، واقعیت این است که هیچ‌کس مصون نیست و این خطر در کمین همه نشسته است.

** یعنی نمی‌توانیم بگوییم که افراد مذهبی کمتر از افراد غیرمذهبی دچار این مشکل می‌شوند؟

قطعاً مذهب تأثیر دارد و ما اعتقادداریم که نمازی که دارای آن شرایط خاص خود باشد و تنها لقلقه زبان و عادت نباشد، می‌تواند «تنهی عن الفحشا و المنکر» باشد و تأثیرگذار و بازدارنده و پیشگیری‌کننده باشد، ولی به‌شرط اینکه تمامی شرایط آن رعایت شود. وقتی فردی یک مؤمن واقعی باشد و اعتقاد قلبی و باور قلبی داشته باشد که در مقابل جسم خود مسئول است، دیگر به سمت اعتیاد نمی‌رود، البته اعتیاد علاوه بر ضربه به خود فرد، ممکن است برای خانواده و جامعه نیز مشکلاتی داشته باشد، چون یکی از مباحثی که مطرح است این است که هرچند که زنان معتاد حدود 9 درصد و یا حداکثر 10 درصد معتادین را تشکیل می‌دهند، ولی با توجه به آمارهایی که داریم، 63 درصد معتادین متأهل هستند، این آمار نشان می‌دهد که زنان در چه خانواده‌هایی در حال زندگی هستند و ممکن است هرلحظه قربانی خشونت همسران خود باشند؛ بنابراین، ما از این بُعد باید به این معضل نگاه کنیم و پیشگیری کنیم از اینکه تعداد بیشتری از جامعه به سمت مواد روی بیاورند.

با وجود مشکلاتی کنونی بیش از یک یا دو فرزند خیلی عقلانی نیست/ اگر موردی باشد که زن اول راضی به زن دوم گرفتن شوهرش باشد، من شخصا به شما جایزه می‌دهم/ باید در 36 سال گذشته برای کار در محیط‌های مختلط تربیت می‌شدیم/ افرادی که مدعی جداسازی هستند، علت تمام ناهنجاری‌ها را به زنان می‌دانند/ اینکه خانم‌ها را مجبور به تفکیک کنیم، نوعی توهین به آنها تلقی می‌کنمتیترهای آقای داوری:گرایش دختران به اعتیاد نگران‌کننده است/ ارتباطات کلامی در خانواده‌ها به حداقل رسیده است/ یکی از علل طلاق شبکه‌های ماهواره‌ای است/ فیلم‌های ماهواره‌ای قطعا در طلاق تأثیر دارند/ 30 درصد دختران مجرد بالای 30 سال سن دارند/ اگر خانم‌ها از تفکیک محل کار با مردان راضی باشند ما موافقیم/ تعداد ناراضیان زن و مرد از اختلاط محل کار بالاست/ اختلاط محل کار در طلاق و خیانت مؤثر است/ داشتن بیش از یک یا دو فرزند خیلی عقلانی نیستیا دیدگاه‌های معاون رئیس جمهور دربارۀ علل افزایش اعتیاد دختران، افزایش طلاق، افزایش جمعیت، تأثیر ماهواره‌ بر خانواده‌ها، تفکیک محل کار، دختران سرپرست خانوار** آیا آماری از خانه‌های مجردی در تهران دارید؟ علت شکل‌گیری این فسادهای جدید چیست؟

آماری از این خانه‌ها در دسترس نداریم. به نظر می‌رسد این پدیده هم تک عاملی نیست و معلول علل عدیده‌ای است. البته این موضوع را هم در نظر بگیریم که نمی‌توان با یک حکم کلی همه این خانه‌ها را اماکنی برای فساد قلمداد کرد و تحت عنوان فساد جدید از آن یادکرد.


** آیا درباره تأثیر ماهواره بر فروپاشی خانواده آماری در معاونت شما وجود دارد یا خیر؟ چند درصد از خانم‌ها موافق‌اند که شوهرانشان فیلم‌های ماهواره‌ای تماشا کنند؟ اگر یک پسر یا دختر 15 ساله داشتید، اجازه می‌دادید که هنگامی‌که شما محل کار هستید از شبکه‌های ماهواره‌ای استفاده کند؟

معاونت امور زنان و خانواده چنین بررسی را در دستور کار خود ندارد و مراکزی مختص این موضوع وجود دارند که هر هفته و هرماه گزارش‌های مربوطه را ارسال می‌کنند. ماهواره هم مانند تمامی ابزارها و امکانات نوین ارتباطات و اطلاعات کاربردهای چندگانه‌ای می‌تواند داشته باشد و بستگی به این دارد که کاربران با چه هدف و به چه منظوری به آن روی می‌آورند. اگر برای پر کردن اوقات فراغت است به کم‌کاری و سهل‌انگاری و عدم اتخاذ رویکرد ایجابی متولیان فرهنگی ما برمی‌گردد که نتوانسته‌اند عملکرد قابل دفاعی از خود به‌جای بگذارند و جذابیت لازم را برای جذب مخاطب و تأثیرگذاری به سبک زندگی ایرانی – اسلامی داشته باشند. در مورد قسمت اخیر سؤال هم در ابتدای مصاحبه اشاره کردم که برمی‌گردد به تربیت فرزندان و آگاهی‌ها و هشیاری‌هایی که در اختیارشان قرار می‌گیرد. با این نگاه استفاده از این ابزار جای نگرانی نخواهد داشت کما اینکه شبانه‌روز دسترسی به اینترنت و تلفن همراه با سرویس‌های فوق‌العاده‌ای که امروزه ارائه می‌دهند و با کاربری‌های مشابه وجود دارد؛ بنابراین، راه‌حل برخورد سلبی، منع و محدود کردن نیست، بلکه مصون‌سازی است، مثل واکسنی که با تزریق آن به استقبال بیماری‌ها می‌رویم و اطمینان داریم که به‌سلامت از آن عبور خواهیم کرد.
در این زمینه نباید خانواده‌ها را تنها گذاشت و باید رسانه‌ها، صداوسیما، آموزش‌وپرورش و ... همه به مدد خانواده‌ها بیایند و مجموعاً تأثیرگذار باشند.

از فرصتی که در اختیار مشرق گذاشتید، متشکریم.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 112
  • در انتظار بررسی: 1
  • غیر قابل انتشار: 30
  • سید علی ۲۳:۳۵ - ۱۳۹۳/۰۷/۲۸
    1 0
    مصاحبه تلخی بود، حرفای خوبی زده نشده و باید برای جامعه تأسف خورد
  • محمد برومند ۲۳:۳۷ - ۱۳۹۳/۰۷/۲۸
    0 0
    البته این اتفاق باید در این 35 سال رخ می‌داد؛ باید تربیت می‌شدیم که بتوانیم موقعیت و وضعیت خود را بشناسیم و تمرین داشته باشیم برای اینکه بتوانیم در کنار هم کارکنیم، اما تکلیف زندگی جداست و نباید به این دو موضوع با یک دید نگاه کنیم. عجب !! سرکار خانم معتقده که انقلاب باید زن و مرد برای کار در محیط مختلط آماده می کرده!! خیلی جالبه
  • حسین ۲۳:۳۹ - ۱۳۹۳/۰۷/۲۸
    0 1
    با سلام با توجه به سیاسات های افزایش جمعیت و فرمایشات رهبر معظم انقلاب و ...، چنین جمله‌ای از معاون رئیس جمهور و نقل آن از جانب شما آن هم بصورت تیتر، خیلی بعید و عجیب است!!!!!!!!
  • گرفتار ۲۳:۴۳ - ۱۳۹۳/۰۷/۲۸
    0 0
    مشرق دنبال نفی فرمایش رهبر نیست، می خواد اظهارات معاون رییس جمهور بازتاب بده اخوی
  • ۰۰:۲۹ - ۱۳۹۳/۰۷/۲۹
    0 0
    مشرق حزب اللهی! مصاحبه گر خانم نداشتی؟!
  • حامی مشرق ۰۰:۴۸ - ۱۳۹۳/۰۷/۲۹
    0 0
    عزیز حزب الهی حتما نداشتن، شما کسیو سراغ داری بهشون معرفی کن!! چرا اینجوری کامنت گذاشتی
  • مرتضی ۰۰:۵۲ - ۱۳۹۳/۰۷/۲۹
    0 0
    مصاحبه ی پر از تناقض گوئی بود.معلومه کسی که باهردوجناح همکاری داشته سعی در رضایت همه داره ومنطقی بریدگاههادیده نمی شه.متاسفانه برخی از اعضای دولت معنای اعتدال را در مخلوط کردن حق وباطل می دانند
  • طاهره ۰۱:۱۵ - ۱۳۹۳/۰۷/۲۹
    0 0
    من راه حلی در صحبت های خانم مولاوردی ندیدم. فقط طرح مشکل بود.
  • مازنی ۰۱:۳۰ - ۱۳۹۳/۰۷/۲۹
    0 0
    با وجود سریالهای شادی مثل ستایش و دکتر قریب و زیر هشت و برنامه های جوونپسند شما کی دیگه میره ماهواره ببیینه؟؟؟؟
  • سید عادل میراحمدی بهنمیری ۰۱:۵۹ - ۱۳۹۳/۰۷/۲۹
    0 0
    سلام. شغل دوم برای ازدواج دوم مرد. یا شغل خانم را به شوهرش دهید تا فرزندش را را مراقبت دارد. اختلاط؛ فضایی نزدیک یا دور مبهم برای همکاری عملی و علمی برای انجام کامل تر یک امر به وجود می آورد. حسبناالله و نعم الوکیل؛نعم المولی و نعم النصیر. التماس دعا یاعلی(ع)
  • ۰۲:۰۲ - ۱۳۹۳/۰۷/۲۹
    0 0
    تو با قند بخون مگه همه ای تلخی ها رو باید فیلتر کرد؟
  • ۰۲:۰۲ - ۱۳۹۳/۰۷/۲۹
    0 0
    کی راه حل داده است؟
  • ۰۲:۱۴ - ۱۳۹۳/۰۷/۲۹
    1 0
    10 سال ازدواج کردم و هر بار می خوایم تصمیم به بچه دار شدن بگیریم یک چاه بزرگ جلومون سبز می شه که هرچه اسکناس توشمی ریزیم پر نمی شه خودم و شوهرم از صبح ساعت 6 از خونه بیرون می زنیم و ساعت 4 بعداز ظهر بعد از تمام شدن تایم اداره به خونه بر می گردیم و دیگه حوصله خودمون رو نداریم لطف کنید راهنمایی بفرمایید. من و شوهرم دیوانه بچه ایم ولی نه پول داریم نه حوصله تازه صاحب خونه هم به شوخی گفته خونم دو نفرست سه نفر باید بر دنبال خونه بهتر
  • سید علی ۰۴:۳۲ - ۱۳۹۳/۰۷/۲۹
    0 0
    خوشمزه من گفتم فیلتر کنیم؟ گفتم اظهارات حاکی از سیاه بودنه جامعه است
  • ۰۵:۲۱ - ۱۳۹۳/۰۷/۲۹
    0 0
    ززززززززززززززززززززن مممممممممممممممممممممممرد اخطلاط و...................................
  • مازندرانی ۰۶:۵۵ - ۱۳۹۳/۰۷/۲۹
    0 0
    خاک بر سرتون با این تعداد غیر قابل انتشار باز میگین چرا میرین تو فیسبوک
  • ۰۷:۱۹ - ۱۳۹۳/۰۷/۲۹
    0 0
    نگاش کن یه رایانه هم جلو دستش نیس . بهترین کاری که این شخص در قبال جامعش میتونه انجام بده اینه که استعفا بده . مرد و زن نداره چادری غیر چادری نداره!!!!!
  • سما ۰۷:۲۵ - ۱۳۹۳/۰۷/۲۹
    0 1
    سلام. جالبه هرچی به منافع خانومها برمی خورد، مثل چند همسری خوب نبود! جالبه در حالیکه از معاون زنان و رئیس جمهور تا وزیر ارتباطات اظهار می کنند که راه حل معضلات ماهواره حذف و جلوگیری از استفاده ی از آن نیست، ولی باز هم در عمل، تنها کاری که می کنند فیلتر و جمع آوری و انواع روشهای سلبی ست!!
  • ۰۷:۴۰ - ۱۳۹۳/۰۷/۲۹
    0 1
    این اصلاح طلب ها فکر میکنند همه تفکرات انها عین عقل است من هم معتقدم داشتن یک یا دو بچه عین بی عقلی است
  • ۰۷:۴۴ - ۱۳۹۳/۰۷/۲۹
    0 0
    متاسفانه جامعه ما مهندسی زده است وقتی مدیران به حوزه علوم انسانی نگاه مهندسی دارند بهتر از این نمی شود.
  • ۰۷:۴۴ - ۱۳۹۳/۰۷/۲۹
    1 1
    اون چیزی که شما نداری عزیزم نه پوله نه حوصله بلکه توکل وحسن ظن به خداست خدا روزی بچه را وعده داده وبعد از اومدنش حوصله هم میده
  • ۰۷:۴۴ - ۱۳۹۳/۰۷/۲۹
    0 0
    معاون رئيس جمهور وقتي مخالف سياست هاي كلي نظام صحبت ميكنه نيدونم بايد چي بگم !!!
  • ۰۸:۰۰ - ۱۳۹۳/۰۷/۲۹
    1 2
    داشتن بیش از یک یا دو فرزند عقلانی نیست ...کاملا موافقم
  • ۰۸:۰۱ - ۱۳۹۳/۰۷/۲۹
    0 0
    نظر شخصی بنده است ولی از ایشون اصلا خوشم نمیاد... رگه هایی از فمنیسم میبینم ..
  • ۰۸:۰۱ - ۱۳۹۳/۰۷/۲۹
    0 0
    برو بابا تو دیگه واقعا شوت تشریف داری
  • ۰۸:۰۲ - ۱۳۹۳/۰۷/۲۹
    0 0
    مخ جنابعالی شدیدا تاب دارد.
  • ۰۸:۰۳ - ۱۳۹۳/۰۷/۲۹
    0 0
    بابا جمع کنین.
  • ۰۸:۰۷ - ۱۳۹۳/۰۷/۲۹
    0 0
    مصاحبه خوبی بود و من به شایستگی ایشان و احساس مسوولیت شان در قبال وظیفه ای ک به ایشان محول شده ایمان آوردم. جملات ایشان در مورد خوشبختی واقعی خیلی به دلم نشست: احساس رضایت باطنی از زندگی بسیار مهم است. این احساس رضایت؛ یعنی شادبود و در لحظه زندگی‌کردن، حسرت گذشته را نخوردن و نگران آینده نبودن، البته همه ما باید تمرین کنیم تا به این وضعیت برسیم، همه مشکل برای قرار گرفتن در این وضعیت داریم
  • ۰۸:۰۸ - ۱۳۹۳/۰۷/۲۹
    0 1
    اين چه حرفي است که گفته بيش ازدو فرزند معقول نيست خودت معقول نيستي
  • ۰۸:۱۴ - ۱۳۹۳/۰۷/۲۹
    0 0
    خاک بر سر تو که مطالبي مي‌نويسي که نمي‌شود براي عموم مطرح کرد. وقتي فحش و فضيحت مي‌نويسيد يا اهانت مي‌کنيد خوب معلومه يک رسانه معمولي نمي‌تواند منتشرش کند
  • ۰۸:۱۵ - ۱۳۹۳/۰۷/۲۹
    0 0
    کوري آن تبلت زيبا راروي ميزش نديدي؟
  • ۰۸:۱۷ - ۱۳۹۳/۰۷/۲۹
    0 0
    با این تلویزیون که همه دادن کم کم میرن سراغ ماهواره و با این وضعیت اقتصادی نردم یک بچه هم نمبخوان!!
  • ۰۸:۳۵ - ۱۳۹۳/۰۷/۲۹
    0 0
    اگر بنی بشر از آدم ابوالبشر گرفته تا حالا می خواستند مانند امثال شما و سرکار علیه خانم معاون در باره بچه دار شدن و تعدادش شرط و شروط بگذارند، نه تو بودی و نه من.
  • علی ۰۸:۳۶ - ۱۳۹۳/۰۷/۲۹
    1 0
    فکر کنم همه تایید کنن این نظر منو که بچه روزی خودشو میاره و حتی به خونه شما هم برکت میدن. آن که دندان دهد نان نیز هم.
  • ۰۸:۴۵ - ۱۳۹۳/۰۷/۲۹
    0 0
    این جملات خوشبختی در واقع بنوعی همان تعبیر راضی ام به رضای خدا
  • سید حسن ۰۸:۴۹ - ۱۳۹۳/۰۷/۲۹
    0 0
    مشرق اومدی از یه خانم پرسیدی آیا با ازدواج دوم مردها موافقید خوب این اظهر من الشمسه که بگه نه موافق نیستم کلا از حرفهای این خانم متوجه شدم که به دنبال احقاق حقوق بیشتر برای خانمها و مقصر جلوه دادن آقایان هست
  • ۰۸:۵۳ - ۱۳۹۳/۰۷/۲۹
    0 0
    یکی پیدا شه به این خانم گوشزد کند که شما در جایگاه اجرایی قرار داری و باید درجهت اجرای رشد جمعیت که سیاست رسمی و عاقلانه کشور است تلاش کنید و اجازه ندارید به مردمی که بیش از یکی دو فرزند دارند توهین کنی و انها را بی عقل معرفی کنی و بلند گو و مجری دشمنان بیرونی در مورد دسیسه کاهش جمعیت باشی. مشرق بی انصاف و خائنی اگر منعکس نکنی.
  • ۰۸:۵۶ - ۱۳۹۳/۰۷/۲۹
    0 0
    دشمن كشور ما به دنبال كاهش جمعيت ماست و براي انجام اين كار . چه كسي بهتر از مسئولين نادان كه در راس امور نفوذ كرده اند و با عمل و سخن خود آن را پشتيباني مي كنند.
  • ۰۹:۰۵ - ۱۳۹۳/۰۷/۲۹
    0 0
    ساكت شو انقدر افراط نكن . محرمات ديني شامل ربا خواري دروغ و غيبت و تهمت و ... است ولي ظاهر اينطور كه شما ادعاي حزب اللهي بودن ميكنيد مصاحبه يك اقا با يك مسئول خانم از تمام اينها بدتره
  • ۰۹:۱۰ - ۱۳۹۳/۰۷/۲۹
    0 0
    انقدر مغرضانه و غیر منصفانه راجع به دیگران قضاوت نکنیم. و از صحبتهای دیگران برداشتهای عجیب و غریب و مسخره نکنیم. کی ایشان خانواده های پر جمعیت را به بی عقلی متهم نمودند؟ من نسل قبل از انقلاب هستم. در خانواده پر تعداد بودیم. آن دوران همه مردم چه شهر و چه روستا پر جمعیت بودند. چون امکانات زندگی و آرامش و آسایش و امکانات زیست محیطی در حدی بود که زندگی سخت نبود. چون توقعات هم کمتر بود.
  • ن ۰۹:۱۶ - ۱۳۹۳/۰۷/۲۹
    0 0
    عجب جراتی داشته گفته یکی دوتا بچه کافیه احتمالا چند روز دیگه بیشتر سرکار نیستی
  • ن ۰۹:۱۸ - ۱۳۹۳/۰۷/۲۹
    0 0
    آخه تعداد بچه های ما را هم باید نظام تعیین کنه تو اسم خودتو میذاری آدم
  • ۰۹:۵۴ - ۱۳۹۳/۰۷/۲۹
    0 0
    با حلوا حلوا دهن شیرین نمیشه صرف گفتن «بچه دار شید، بچه دار شید، بچه دار شید» که کافی نیست شرایط اقتصادی، فرهنگی و اجتماعیش فراهم باشه ملت خودشون خوب میدونند که چندتا بچه داشه باشند
  • پیراسته فر ۱۰:۱۹ - ۱۳۹۳/۰۷/۲۹
    0 0
    حالا نمیشد "یک خانم"را برای مصاحبه با خانم مولاوردی می فرستادید؟
  • ۱۰:۲۲ - ۱۳۹۳/۰۷/۲۹
    0 0
    زن فوق دکترا هم که داشته باشه بازهم زنه؛ می بیندی تو رو خدا، به هیچ قیمتی حاضر نیست تعدد زوجات رو بپذیره!!!! عجیبه از زنها
  • اصغر ۱۰:۲۴ - ۱۳۹۳/۰۷/۲۹
    0 0
    مشرق این تیتر را جمع کن لطفا یک تیتربا سیاست جامعه بزن
  • ۱۰:۵۱ - ۱۳۹۳/۰۷/۲۹
    0 0
    چه چونه داغی دارن چقد حرف زده
  • سيدمحسن موسوي ۱۰:۵۱ - ۱۳۹۳/۰۷/۲۹
    0 0
    تمام مشكلات جامعه بنا به گفته معصوم اينست كه اگر ... ها سكوت مي كردند ....
  • اسد ۱۱:۴۴ - ۱۳۹۳/۰۷/۲۹
    1 0
    مشرق جان ، باید بخاطر تیتری که زدید به شما گفت : فی قلوبکم مرض فزادکم اله مرضا : ایشون گفته "باید سایر الزامات و امکانات نیز مهیا شود. مثلاً، باوجود مشکلاتی مثل اشتغال و مسکن و ازاین‌دست مسائل بیشتر از یک یا دو فرزند خیلی عقلانی نیست" شما هم قبل و بعدشو زدید و تیتر زدی که ایشون گفته " داشتن بیش از یک یا دو فرزند عقلانی نیست" خدا انصاف بده بهت ان شاء اله
  • ۱۱:۵۲ - ۱۳۹۳/۰۷/۲۹
    1 0
    تیتر نمی شد بهتر بود اثرات روانی این تیتر خیلی بیشتر از اثرات سیاسی اش است در زمان ما
  • ناشناس ۱۱:۵۸ - ۱۳۹۳/۰۷/۲۹
    1 0
    یکی از علل افزایش طلاق و خیانت در خانواده ها ماهواره است و تنها راه مقابله هم برخورد سلبی میباشد و با هیچ واکسنی نمیتوان برای آن مصونیت ایجاد کرد .
  • ناشناس ۱۲:۰۲ - ۱۳۹۳/۰۷/۲۹
    1 0
    چرا وقتی خودشان هم به تاثیر اختلاط در محل کار بر روی طلاق و خیانت اعتراف میکنند به جداسازی محیط کار اقدام نمیشود.
  • محمود ۱۳:۲۳ - ۱۳۹۳/۰۷/۲۹
    0 0
    ایشون رسما فمنیستم رد کرده لیبرالیسم پوپولاریسم با بعضی انگاره های اسلامی قاطی کرده رسما .... مشرق نامردی نزنی
  • رضا ۱۳:۳۰ - ۱۳۹۳/۰۷/۲۹
    1 0
    سلام بچه روزی خودشو میاره و حتی به خونه شما هم برکت میدن. آن که دندان دهد نان نیز هم. نترس من هم مثل تو بودم یک دو بچه تاثیر منفی در تهیه مایحتاج ن می زاره به خدا توکل کن-دیر می شه ها. من گفتم.
  • آشفته ۱۳:۳۵ - ۱۳۹۳/۰۷/۲۹
    0 0
    شما دیگه کی هستید بابا سابقه کاری این خانوم رو ببینید (سیاسی و اجتماعیش رو)
  • ۱۳:۴۳ - ۱۳۹۳/۰۷/۲۹
    0 0
    ناشناس 8:14: خاک بر سر تو که تحمل مخالف رو نداری
  • ۱۴:۰۶ - ۱۳۹۳/۰۷/۲۹
    0 0
    این جمله کاملتری است: "باوجود مشکلاتی مثل اشتغال و مسکن و ازاین‌دست مسائل بیشتر از یک یا دو فرزند خیلی عقلانی نیست؛ و به شرطی اصلاح می‌شود که تسهیلات و امکانات لازم برای یک زندگی سالم و رفاه نسبی در اختیار جوانان قرار گیرد." خودتون با تیتر مقایسه کنید.
  • مجید ۱۴:۱۵ - ۱۳۹۳/۰۷/۲۹
    0 0
    سلام خانم دکتربنظرشماخیانت باتعددهمسرشرعی فرق ندارد؟چنانچه ازهمون30درصداعلام شده افرادی باتمکن مالی وجودداشته باشندوتوانایی اداره دویاچندخانواده راداراباشندنمیشودبعنوان همسردوم یاچندم ایفای نقش کرده وجامعه به انحلال وانحطات اخلاقی سرازیرنشه؟ونگرانی بحران کم جمعیتی وفسادجنسی نداشته باشیم؟
  • یوسف ۱۴:۳۵ - ۱۳۹۳/۰۷/۲۹
    0 0
    همش حرف های کلی و بدون آمار همش دنبال آرمان شهر بودن و حرف های آرمانی زدن واقعا این ها رو از کجا در میارن ؟ از توی لپ لپ ؟
  • ۱۵:۰۹ - ۱۳۹۳/۰۷/۲۹
    0 0
    هیچ کس به بخشهای مثبت مصاحبه توجه نکرد. توجه به زنان بی سرپرست. کارهای انسانی و خداپسندانه زیادی در دولت جدید در حال انجام است کسی اینها را نمی بیند. از طرفی مساله اختلاط در محیط کار هم با جوابهای بسیار منطقی ایشان همراه است. ایشان درست گفته اند باید کاری کنیم که چشمها و گوشها خودشان دنبال دیدنی ها و شنیدنی های پاک بروند. واقعا که همه ما تک بعدی هستیم.
  • ۱۷:۰۵ - ۱۳۹۳/۰۷/۲۹
    0 0
    ضمنابعدا(اونای که حسرت دیروز نمیخورن ونگران فردانیستن)نگیدکه ای وای جمعیت عربستان بخاطرتعددزوجات بیشترازکشورمون شده"حالامیگین چی کارکنیم"
  • ۱۷:۲۸ - ۱۳۹۳/۰۷/۲۹
    0 0
    خانوم مولاوردی :فکر کردن مولا شده تا یک ورد مسخره برای جامعه بخونه ترفندهای خاتمی رو شروع نکن که همه این دولت همکار با داعش را میشناسند.
  • ۱۷:۵۰ - ۱۳۹۳/۰۷/۲۹
    0 0
    به نظر من این افرادی که این گونه میان نظر میدن بدون شک با برنامه هست تا ذهن مردم را در باره افراد مذهبی خدشه دار کنند.جالبه اکثرا هم با اسم سادات یا اسم های مذهبی با فامیل به طور کامل ظاهر میشن.در نظراتشون هم چیزی به نام عقل وجود نداره و یا اصلا معلوم نیست چی میخوان بگن(مثل این مورد).امیدوارم فقط سوء ظن باشه و نظرم حقیقت نداشته باشه.
  • ناشناس ۱۷:۵۷ - ۱۳۹۳/۰۷/۲۹
    0 0
    تا وقتی زیرساختهای لازم مثل مدرسه و دانشگاه و اشتغال برای نسل آینده توسط دولت مهیا نشده افزایش جمعیت عاقلانه بنظر نمیرسد.
  • یاسمن ۱۹:۲۷ - ۱۳۹۳/۰۷/۲۹
    0 0
    آفرین به غیرت شمابعضی مردهای الان دوراز جون غیرت راننگ میدونن
  • زهره ۱۹:۳۲ - ۱۳۹۳/۰۷/۲۹
    0 0
    تاشادی از نظر شما چی باشه دلی که خدا را نمی خواد گناه نمی کنه شاد هم هست چون به لذت حلال راضیه فکر آخرتشم هست پای مزخرفات دجال نمیشینه تا از خدا غافل شه غفلت شادی نیست آخرت نزدیک است از خدا شرم کنیم
  • مریم ۱۹:۳۶ - ۱۳۹۳/۰۷/۲۹
    0 0
    دوست عزیز اگه حوصله نداری پس چطور عاشق بچه ای؟عاشقی دردسر داره توکل هم میخواهد
  • ماه جان ۱۹:۴۱ - ۱۳۹۳/۰۷/۲۹
    0 0
    خواهر جان حرص نخور شما زیبا ومنطقی بنویس منتشر میشه خدانکنه خاک بر سر کسی بشه ایشاله خا بر سر آمریکای جهانخوار
  • شیما ۱۹:۴۹ - ۱۳۹۳/۰۷/۲۹
    0 0
    سلام خانمی شما میگی ماهواره بیشتر ازاین باید آزاد باشه اون وقت به نظرت جایی برای من وتو در این جامعه میمونه؟دیگه میلی برای ازدواج میمونه دیگه زن باارزش میمونه یا مثل غربیها میشه برده از رده خارج جنسی چقدر میخوای زن تحقیر شه یا مرد بی غیرت وبی ارزس؟ اندازه اروپا بشه راضی میشی ؟میدونی تو آلمان با بدترین وضعیت هم بیرون بیان کسی نگاشون نمیکنه میدونی عشق در کشورهای غربی مسخرس؟
  • حسین ۱۹:۵۱ - ۱۳۹۳/۰۷/۲۹
    0 0
    چشم جمع میکنیم اما شماهم بدون امام زمان بیاد ظلم وفساد باید جمع کنه
  • زرین ۱۹:۵۲ - ۱۳۹۳/۰۷/۲۹
    0 0
    بله خوب بود از نظر اینکه تانوک بینی دیده شد
  • علی ۱۹:۵۴ - ۱۳۹۳/۰۷/۲۹
    0 0
    جدازیرساخت درکشورهای گوگولی کمه که مثل شما برای بچه دار شدن بهانه میارن؟
  • فاطمه ۲۰:۰۰ - ۱۳۹۳/۰۷/۲۹
    0 0
    سلام باید امثال ایشان از رده های مدیریتی به زیر بیایند تاانقدر حرفهای غیر منطقی نشنویم خانم ملاوردی شمااز خدا بیشتر میفهمید یاازائمه ؟ اگر اختلاط خوب است چرا خانواده هایی که اختلاط بیشتر دارند از هم پاشیده ترند؟چرازنانی که فرزند بیشتر دارند از درجه عقلانی بیشتری برخوردارند؟ وتربیت چند فرزند چرا با موفقیت بیشتری حاصل میشود ؟....
  • عاطفه ۲۰:۰۴ - ۱۳۹۳/۰۷/۲۹
    0 0
    تعدد زوجات در جامعه ای که زنان بی شوهر زیادند راه حل کاملا منطقی است که خدا گذاشته اما خیانت هوس بازی است واین وسط زن قربانی میشود ومرد هم به ولنگاری عادت میکند وزندگی اش پوچ میشود
  • ۲۰:۰۴ - ۱۳۹۳/۰۷/۲۹
    0 0
    سلام البته براي تعداد فرزندان ايشان حرف منطقي زده چرا كه با اين وضعيت اقتصادي كي مي تونه بيشتر از اين فرزند داشته باشه تازه ادعا هم مي كنند كه كمر تورم را شكستند ولي مغازه هاي درب خونه من كه تورمشان خيلي زياده
  • حسن ۲۰:۰۶ - ۱۳۹۳/۰۷/۲۹
    0 0
    حرف زدن جرات نمی خواد این روزا هر کی بیشتر حرف بی خود بزنه قهرمانتر است مخصوص اگه به مذاق بی بی سی خوشتر بیاد
  • مژده ۲۰:۱۱ - ۱۳۹۳/۰۷/۲۹
    0 0
    ایول گفتی داداش زنده باد اسلام برابری زن ومرد مرگ بر فمنیست که برای گول زدن خانم های ساده درست کردن
  • مهشاد ۲۰:۱۲ - ۱۳۹۳/۰۷/۲۹
    0 0
    عمرا دنبال احقاق حق خانم ها باشه بیشتر داره تیشه به ریشه خانم ها میزنه
  • زهره ۲۰:۱۵ - ۱۳۹۳/۰۷/۲۹
    0 0
    آره با با توهین نکرده مثل یه بنده خدایی که گفت برید به جهنم یا گفت اونی که درد دین داره بیکاره یا هزار جور حرف ..که زده شد..
  • پسر ۲۰:۱۸ - ۱۳۹۳/۰۷/۲۹
    0 0
    کلا ازدواج کیویی چند تا بچه دار بشیم با این اوضاع
  • ayda ۲۰:۳۰ - ۱۳۹۳/۰۷/۲۹
    0 0
    مجید میفهمی چی میگی تو میدونی چه بر روز خانواده اصلی میاد تازه مگر خانواده یعنی فقط شکمشو سیری کنی زن توجه و احساس میخواد بجه ها هم همینطور . این خیانته بارز ، تازه از قدیم گفتند 2 پادشاه در یک اقلیم نگنجند
  • شه ۲۰:۳۱ - ۱۳۹۳/۰۷/۲۹
    0 0
    ابن زن مجسمه غرب بود متاسفانه اگه روسو یا منتسکیو اینجا بود دقیقا تحلیل های ایشان را داشت
  • ۲۱:۵۵ - ۱۳۹۳/۰۷/۲۹
    0 0
    الان اگر یک نفر ارث ابا و اجدادی شامل خانه نداشته باشد حداقل 30 سال زمان نیاز دارد تا صاحب منزل شود و با این سن ،؛ سن زندگی اش هم پایان یافته و باید به فکر زندگی اخروی باشد.
  • ۲۱:۵۶ - ۱۳۹۳/۰۷/۲۹
    1 0
    چون مسلمان بیشتر به فکر زندگی اخروی است و این دنیا را بی ارزش میداند از اینرو بی قانونی و هرج و مرج و دعوا بر سر تصاحب پست و قدرت همیشه دارند و بدبختترین و فاسدترین کشورها اند و فقط میگویند دشمنان ما را اذیت میکنند و مانع رشد مان میشوند و از ما میترسند.
  • ۲۱:۵۸ - ۱۳۹۳/۰۷/۲۹
    0 0
    قانونی باید تصویب کنید که اجناس خانواده و نوع لوکسش را بدون سود و با نصف قیمت و بدون عوارض و مالیات گمرک به افرادی که دنبال ازدواج اند بدهید. مثلا" ساید بای ساید 4 میلیونی را 2 میلیون بدهید و قسطی و بدون سود هم باشد.
  • ۲۲:۰۰ - ۱۳۹۳/۰۷/۲۹
    0 0
    زن و دختر ابله بی فکر خیال میکند که دلار 1000تومانی 3000تومان شده حقوق 500تومانی هم 1.5 شده. ولی نمیداند که حقوق 500 تومانی ارزشش یکسوم شده. و فقط بابک و خودروساز و فوتبالیست و کارگردان و بازیگر سینما درامدشان سه برابر و متناسب با دلار شده.
  • ۲۲:۰۲ - ۱۳۹۳/۰۷/۲۹
    0 0
    الان قبل از ازدواج باید به این فکر کنند که هزینه دانشگاه ازاد فرزند و مدرسه و سما را از کجا باید تامین کنند. و ایا ارث ابا و اجدادی و خانه دارند؟..... بعد متوجه میشوند که امکان ندارد.
  • ۲۲:۰۷ - ۱۳۹۳/۰۷/۲۹
    0 0
    چرا هیچ حکم شرعی برای محدود کردن استفاده از مواد مخدر و مواد دخانی صادر نمیکنید و فقط بر احکام زیر شکم متمرکز اید؟
  • ۲۲:۱۰ - ۱۳۹۳/۰۷/۲۹
    0 0
    یک مرجع مشخص و سازمان و فرد مشخصی باید باشد و فعالیتهایش هم قابل بازخواست باشد که چرا مصرف مواد مخدر و سیگار و قلیان به این سهولت است و جلوگیری نمیشود. و چرا مجلس پیگیر صدور حکم ممانعت از مصرف این مواد نیست؟
  • ۲۲:۵۵ - ۱۳۹۳/۰۷/۲۹
    0 0
    اره دیگه طبق نظر ایشون منی ک 3 فرزند دارم ومسکن ندارم بی عثل هستم با اینکه از زندگیم به شدت راضی ام ان هم در 32 سالگی چون ارامش دارم
  • محمود ۲۳:۱۳ - ۱۳۹۳/۰۷/۲۹
    0 0
    تحلیل توهمی نگونه بابا ادم خندش میگره اینا رو با این مقایسه میکنی ؟!
  • ۲۳:۵۴ - ۱۳۹۳/۰۷/۲۹
    0 0
    اصلا ازدواج ربطی به این مسائل ندارد و همه دارند بهانه میآورند خداییش غیر از اینه؟
  • برسمنانی ۲۳:۵۶ - ۱۳۹۳/۰۷/۲۹
    0 0
    به نظرم ایشون فقظ نطر شخصی خود را گفت کار کارشناسی و میدانی نبود
  • ۰۱:۱۱ - ۱۳۹۳/۰۷/۳۰
    0 0
    chera bayad adamha inghadr khod parast va khodkhah va bi gozasht bashand kehancheh ra darand ba digari taghsim nakonnd? hameh inha az malekiyat va estesmar ab mikhorad. manzoram zanan khodkhahi ast keh hazer nistand zan tanhaye digari ra sharik zendegi khod konnad. yek zan chera nabayd hazer bashad ba hamjens tanhaye khod dar zir yek saghf har do ashegh yek mard va mard ashegh har do va har seh ashegh bacheha bashand ta bacheha ham az bachegi zendegi eshteraki ra yad begirand bejaye malekiyat. ..
  • ۰۱:۲۲ - ۱۳۹۳/۰۷/۳۰
    0 0
    جناب مازنی در اینکه باید برنامه های جوون پسند و مناسب ساخته شود شکی نیست ولی یک ایرانی چرا فکر می کند باید اوقات فراغتش را حتما با تلویزیون یا اینترنت و .. پر کند؟ هیچ جای دنیا اینقدر پای تلویزیون نمی نشینند!!!! ما چرا از آمار مطالعه مان خجالت نمی کشیم و به نوبه خود سعی در اصلاحش نداریم؟ ایرانیان اضافه وزن دارند، هنوز مفهوم و ارزش انرژی را نمیدانند!!! یک سر همه اینها راحت طلبی و بی مسئولیتی است
  • محمد ۰۱:۲۴ - ۱۳۹۳/۰۷/۳۰
    0 0
    چه جالب با این اوضاع و احوال جامعه مگه ادم ... باشه که بره بچه هم بیاره در ضمن همتون ول معطلین با این حرفای چرتی که تو گوشاتون خوندن افزایش جمعیت کیلو چند خخخخخخخخخخخخخخخخ تو روحتون
  • ۰۱:۳۵ - ۱۳۹۳/۰۷/۳۰
    0 0
    "ما که نمی‌توانیم از این مسئله در ذهن‌ها جلوگیری کنیم، انحرافات ذهنی باید اصلاح شود" خالق انسان می داند چه آفریده و خواهان رستگاری اوست در دین خدا از اختلاط بی مورد پرهیز داده شده و آیات و روایات حجاب و عفاف و طرز برخورد آنها با یکدیگر فراوان است. خب یک مسلمان چرا باید سرگردان این موارد بماند؟ در بسیاری ادارات تفکیک کاملا شدنی ست انجامش ایمان و اعتماد بخدا و بنفس می خواهد.
  • محمد ۰۹:۵۲ - ۱۳۹۳/۰۷/۳۰
    0 0
    خب ناشناس بالایی مگه چقدر کتاب تو کشور منتشر میشه؟
  • محمد ۰۹:۵۵ - ۱۳۹۳/۰۷/۳۰
    0 0
    "حرف زدن جرات نمی خواد این روزا هر کی بیشتر حرف بی خود بزنه قهرمانتر است"
  • حمید ۱۰:۰۵ - ۱۳۹۳/۰۷/۳۰
    0 0
    از کی تا حالا ایشون دکتر شده؟؟؟
  • فرهنگی ۱۱:۰۵ - ۱۳۹۳/۰۷/۳۰
    0 0
    اما واقعیته وباید فکری کرد
  • ۱۱:۱۸ - ۱۳۹۳/۰۷/۳۰
    0 0
    اشتباه منفی شد
  • مجید ۱۲:۲۸ - ۱۳۹۳/۰۷/۳۰
    0 0
    aydaوقتی پای جامعه ویک اجتماع اونهم ازنوع اسلامی پیش میادبایدتوجه به تمام جوانب باشه نه اینکه فقط کلاه خودتوسفت بگیری بادنبره،اینکه تصورخیانت وهوسبازی مردهاپیش کشیده بشه اونوقت همه خودشونوکناربکشن واوضاع نابسامان امروزوشایدبدترفرداراببینن بعدبگن کی بودکی بودماکه نبودیم،درسته؟پاسخ آیندگان وجوانان امروزی که دلخوش فرهنگ اسلامی هستندروکی میده؟حتمامیگی دولت دیگه؟باشه دولت وظیفشه،اماتک تک مردم وظیفه ندارن؟خودت میدونی مردم یعنی من تو ما وهمه بستگان وفامیل وهمسایه های ما،فکرمیکنی بااون سفارشات وتوصیه های تک فرزندی ورهاشدن دختران وزن های بیسرپرست ومجرد،امنیتی برای آیندگان وجودداره؟یا اینکه به ماچه میخواستن مجردوبیسرپرست نباشن؟؟؟؟؟؟؟!!!!!!!!
  • محسن ۱۳:۳۸ - ۱۳۹۳/۰۷/۳۰
    0 0
    عقل داریم تا عقل. معیارها را چه کسی تعیین می کنه؟
  • محمد ۱۶:۲۶ - ۱۳۹۳/۰۷/۳۰
    0 0
    رهبر مسلمین جهان حضرت آیت الله العظمی امام خامنه ای عزیز دوستت دارم
  • ۱۷:۰۷ - ۱۳۹۳/۰۷/۳۰
    0 0
    تک عاملی نیست!
  • محمود ۲۳:۱۴ - ۱۳۹۳/۰۸/۰۱
    0 0
    افرين به ايشان كه به زيبايي واقعيت هاي جامعه إيراني را بيان كرده اند و. دروز بر آقاي روحاني بر اين انتخاب
  • محمود ۲۳:۱۴ - ۱۳۹۳/۰۸/۰۱
    0 0
    افرين به ايشان كه به زيبايي واقعيت هاي جامعه إيراني را بيان كرده اند و. دروز بر آقاي روحاني بر اين انتخاب
  • علی ۱۳:۲۰ - ۱۳۹۳/۰۸/۱۹
    0 0
    ممنون ازشون ممنونیم و دعا می کنیم که به همان ارمانی که گفتند یعنی الگوی ایرانی اسلامی برسیم و در این عرصه هم تمدن غرب رو شکست بدیم ما که دارای فرهنگ غنی هستیم
  • اصلاح طلب امت جدش ۱۹:۴۷ - ۱۳۹۴/۰۱/۰۲
    0 0
    آیا آماری از خانه‌های مجردی در تهران دارید؟ علت شکل‌گیری این فسادهای جدید چیست؟ یعنی متاسفم برای خبر نگار که فکر می کنه مجرد دیک خانه زندگی کردن فساده ! ببخشید مثلا ائمه ی ما که در یک سلول سالها مجرد زندگی می کردند معصوم نبودند ؟
  • ۱۴:۰۷ - ۱۳۹۴/۱۲/۱۲
    1 0
    من بچه زیاد دوست دارم...
  • ۰۹:۰۴ - ۱۳۹۵/۰۱/۲۱
    0 0
    بجای این همه حرف زدن باید بفکر زنان ی سرپرست جامعه بود چون واقعا خطرناک است وقتی زنی بنا بر هردلیلی بیوه میشود و هیچ پشت پناهی ندارد درآمدی ندارد آخرش ناچار به کارای می شود که فقط خودش آسیب خواهد دید چطور خانم معاون از خانه های مجردی شهر خبر ندارند پس ایشان در این جامعه زندگی نمی کنن در کشورهای عربی مرد بخاطر داشتن تمکن مالی میتواند چند زن بگیرد هم جامعه دچار فساد نمیشود هم زنی به سرپناه میرسد الان هستن مردانی بخاطر هموا و هوس مدتی زنی را صیغه میکنن بعد در قانون ما آمده زنی صیغه ای هیچ حق حقوقی ندارد و این میشود اول ماجرا برای یک زن ........ ای کاش می شد برای زنان بیوه و بی سرپرست کاری انجام داد خیلی از مردا بصورت پناهی الان با چند نفر ارتباط دارن ولی ای کاش می شد هر مردی که میتوانست حقوق یک زن را رعایت کند بتواند همسر دیگری اختیار نماید تا زنان بی سرپرست جامعه سروسامان بگیرن

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس